Řekněte mi, komu fakt vadí přechod mezi zimním a letním časem!

Každoroční blábolení o problémech se změnou z letního na zimní čas nebo obráceně postrádají jedno zásadní zdůvodnění…

Dvakrát za rok si přeseřídíme hodinky. Vždycky o víkendu ze soboty na neděli. A hned se tu vyrojí statisíce lidí, kterým to vadí, mají z toho duševní trauma a dokonce téměř změnou onemocní. Psychologové si na tom pak smlsnou, protože jim to přihraje nové kšefty  a kdyby na to farmaceutický průmysl vynalezl prášky, tak by asi zbohatnul jako z ničeho jiného.  Najdou se i cvoci, co si spočítají, kolik dní - s trauma z přechodu mezi časy - mají ze života zkaženého za těch pár desítek let, co se čas mění.

Věřím tomu, že to není ani tak z té změny času jako takového jako z toho, že se „náhle“ noc stane kratší, protože dříve svítá a oni se chtějí nebo nechtějí probouzet do světla či do tmy.  A je úplně jedno jestli se posunuly ručičky na hodinkách!

Když jsem napsal, že je tu jeden faktor, o kterém se změnou času nikdy nebyla řeč, myslel jsem tím skutečnost, že lidé ve velkém cestují po celém světě. Zkuste se podívat na změnu času o JEDNU HODINU 2x ROČNĚ z pohledu člověka, co si zajede nebo zaletí na dovolenou a nebo cestuje i pracovně přes různá časová pásma. Co takový modelový případ?

Paní X vadí neskutečně změna letního a zimního času. Má z toho nejrůznější problémy. Nemůže spát, nemůže se soustředit na práci… Ovšem paní X si v létě odletí na dovolenou o několik časových pásem jinam. Na týden-dva. A pak se vrátí zpět.  A časový posun? Nojo! Dva dny, tři dny, týden, měsíc… se srovnává s tím, že byla na dovolené a musela se podřídit změně časového pásma???  A to stačí jet do Španělska, Francie… Víc jak polovina národa cestuje v průběhu roku ať už soukromě nebo služebně a velmi pravděpodobně mění časové pásmo. A to nikomu nevadí a nikdo se s tím neléčí?  Jo že to bylo dobrovolně v rámci dovolené nebo pracovní cesty?

Takže jděte do háje s tvrzením, že někomu dělá 2x za rok neskutečné problémy změna letního a zimního času. Myslím, že nejvíc vadí jedné skupině našich spoluobčanů. Těm, co vstávají na poledne a mají tak kratší odpoledne. Pracujícímu člověku, co vstává ráno v pět hodin je jasné. Že aby byl použitelný, musí jít spát včas v závislosti na tom, kdy chce nebo musí vstát. Vezměte si také v úvahu, že běžně lidé pracují na 3 směny. Nebo na 12-tihodinové směny. Pracují tak často celý život. Jeden týden chodí spát brzy, druhý týden chodí spát kolem půlnoci a další týden chodí spát ráno v sedm hodin.

Takže o čem se vlastně bavíme, když mluvíme o přechodech mezi letním a zimním časem? O lidech, kterým vadí jakákoliv změna a nejraději by přes Evropskou Unii uzákonili, že svítat bude v šest třicet a tma nastane v půl deváté večer… 

P.S. Jenže tihle lidé budou pacienty psychiatrů a psychologů i bez změny letního a zimního času…A to je ten hlavní důvod.

Autor: Aleš Baloun | sobota 5.4.2014 19:00 | karma článku: 20,43 | přečteno: 1333x